KAYA SEBELUM BERJUANG & MISKIN SELEPAS BERJUANG


Kita dapati sesetengah pemimpin Parti Allah yang lampau merupakan individu yang kaya sebelum menyertai Parti Allah, tetapi setelah berjuang bersama Parti Allah mereka menjadi miskin. Ini menepati sejarah Rasulullah s.a.w. dan para sahabat seperti saidina Abu-Bakar saidina Othman, saidina Ab.Rahman bin ‘Auf dan sebagainya. Pemimpin-pemimpin tersebut sebelum menyertai Parti Allah mereka terdiri daripada tokoh-tokoh korporat dan para saudagar. Tetapi setelah berjuang dalam Parti Allah mereka telah mengorbankan harta ke jalan Allah sehingga mereka menjadi miskin.
Parti Allah dinaungi oleh masyarakat sejagat. Puncanya ialah kerana perjuangan mereka membawa mesej sejagat. Sebab itu ia mampu mengembangkan Islam ke serata dunia, kadang-kadang tidak perlu melalui peperangan dan penaklukan fizikal. Caranya ialah dengan menyebar dan menyatukan hati-hati insan dengan fitrah (tabiat semulajadi) kasih sayang sejagat dan juga aktiviti-aktiviti bercorak kebendaan dan kebenaran yang diperlukan oleh masyarakat serta sesuai dengan semua fitrah manusia. Kekuatan Parti Allah tidak terletak kepada kekuatan kebendaan semata-mata, tetapi kepada kekuatan takwa. Oleh itu penekanan asas dalam pendidikan pendukungnya ialah iman dan takwa, ukhwah dan kasih sayang, pengorbabanan, syura dan takut kepada neraka.
Parti PAS
Di Malaysia, jamaah PAS telah menamakan partinya sebagai Parti Islam. Namun dari segi nama memang parti pas bernama Parti Islam, tetapi ciri-ciri yang sepatutnya terdapat pada sesebuah Parti Islam yang sebenar itu tidak ada pada parti PAS, sebab itu ia tidak layak dianggap dianggap sebagai Parti Islam yang hakiki. Sesungguhnya dasar, teknik, kaedah, sifat, pendekatan, matlamat dan lain-lainnya, terlalu berbeza jikalau dibandingkan dengan Parti Allah yang sebenar pada zaman dulu dengan parti politik PAS sekarang.
Parti Islam bukan terletak kepada nama semata-mata, bahkan turut tertakluk kepada ciri-cirinya. Kalau namanya sahaja Islam sedangkan dasar, uslub, teknik dan pendekatan perjuangannya tidak Islamik, maka ia bukan Parti Islam. Oleh itu kita jangan mudah keliru dengan label Islam yang dipakai, sebaliknya lihatlah pada dasar, amalan dan praktikal harian pemimpin serta anggota-anggota parti berkenaan.
Sejak akhir-akhir ini PAS berani mendakwa yang ia adalah Parti Islam tulen. Golongan yang berani mendakwa sedemikian ialah terdiri daripada para ulama’ dan pemimpin PAS kini. Pada peringkat awal penubuhan PAS dulu, mereka hanya mengatakan bahawa Parti PAS adalah parti orang-orang Islam sahaja (Persatuan Islam), padahal minda dan syakhsiah(jatidiri) peribadi pemimpin-pemimpin PAS serta ahli-ahlinya yang pertama dulu adalah lebih baik jikalau dibandingkan dengan akhlak dan budi bicara pemimpin dan penyokong PAS sekarang.
Memang semua orang berhak mendabik dada mengatakan partinya benar dan mengikut Rasulullah. Tetapi kebenaran adalah milik Allah, pengukur yang sebenar ialah Kitab Allah dan Sunnah Rasul-Nya.
Bertolak dari sini marilah sama-sama kita mengkaji tentang kenapakah parti PAS ditubuhkan? Selepas itu kita mengkaji pula cara-cara perjalanannya, adakah ia sesuai dengan kehendak Allah dan Rasul-Nya?
Sesungguhnya penubuhan Parti PAS tidak lebih daripada sebuah organisasi serpihan UMNO. Ia sekadar merupakan sebuah organisasi segelintir bangsa Melayu yang kecewa dengan organisasi bangsa Melayu yang lain.
Apa yang jelas ialah, organisasi parti PAS telah menerima perjuangan berdasarkan sistem demokrasi. Tindak-tanduknya juga jauh menyimpang daripada menghayati dan mencontohi sirah Rasulullah atau mengikut ijma’ fi’li (perbuatan para sahabat Nabi s.a.w..). Untuk itu marilah kita bersama-sama mengkaji satu persatu secara ilmiah demi menentukan adakah Parti PAS benar-benar berjuang mengikut landasan dan menepati ciri-ciri Jemaah Islam tulen.
Mengenal Parti PAS
Perjuangan parti PAS bukanlah untuk membentuk peribadi dan rumah tangga Muslim. Bahkan sasaran pemimpin PAS yang utama adalah untuk mengislamkan pentadbiran negara, melaksanakan hukum hudud dan takzir, yakni hukuman yang ada hubungan dengan negara semata-mata, pada hal Islam bermula daripada peribadi Muslim dan rumah tangga Muslim barulah negara Islam.
Pernah gendang “hukum hudud” dicanang habis-habisan sehingga mereka terlupa kepada soal-soal ibadah pemimpin dan ahli-ahlinya, kerohanian, akhlak, khidmat masyarakat dan kasih sayang sesama mereka dan juga sesama golongan Islam yang lain. Mereka lupa kepada akhlak pemimpinnya yang suka memaki dan menghina orang lain, menuduh golongan yang tidak menyokong jemaah politik mereka sebagai kafir. Taghut dan menentang Islam. Mereka sengaja melupakan ayat-ayat Allah yang telah menggaris lebih awal lagi; bahawa orang Islam tidak boleh menghina kumpulan atau individu lain, kerana mungkin kumpulan mereka lebih baik. Mereka juga lupa kepada arahan Allah agar jangan memaki hamun walaupun kepada berhala yang disembah oleh orang-orang yang bukan Islam demi menjaga akhlak dan tutur kata penganut Islam dan juga hikmat-hikmat lain. Jikalau kepada berhala yang jelas batil itu pun Allah melarang menggunakan perkataan yang tidak sopan terhadapnya, maka adakah boleh kita memaki hamun kepada sesama manusia, lebih-lebih lagi kepada manusia yang sama-sama berkiblat ke Kaabah serupa apa yang dilakukan oleh para pemimpin PAS?
Fatwa daripada pemimpin PAS
Sekiranya berlaku sesuatu isu yang tidak secocok dengan perasaan pemimpin PAS atau boleh menggugat parti mereka, maka fatwa atau hukum-hakam pun dilahirkan walaupun tidak mempunyai hujah atau nas yang qatee(tepat). Dalam kontek ini kita dapati timbulnya fatwa yang berbeza-beza antara seorang pemimpin dengan pemimpin PAS yang lain. Yang malang lagi, kadang-kala fatwa itu berbentuk aqidah seperti kafir-mengkafir dan murtad walaupun terhadap ahli kiblat yang sama. Mana-mana individu atau jemaah lain yang menolak parti PAS sudah pasti mereka dicap sebagai kafir. Padahal saidina Husin bin Ali bukan setakat menentang biasa terhadap kerajaan Yazid bin Muawiah, bahkan beliau mengumpul bala tentera bagi memerangi kerajaan Yazid yang pada akhirnya saidina Husin gugur dan menerima kekalahan teruk di tangan Yazid. Kenapakah PAS tidak menghukum kafir kepada saidina Husin, sedangkan kerajaan Yazid yang dilawan oleh saidina Husin adalah kerajaan Islam tetapi agak menyeleweng?
Kutipan Derma
Sebagaimana yang termaklum dalam PAS kutipan derma adalah dikira amalah biasa, penyokong-penyokong PAS sangat gemar menghulurkannya. Sifat seperti ini hampir-hampir sama pada zaman Rasulullah s.a.w. tetapi apa yang mendukacitakan derma-derma tersebut betulkah dipergunakan mengikut apa yang sepatutnya?
Sebagai contoh, di sini saya nyatakan antara derma-derma yang dipungut dan boleh dicurigai pelaksanaannya.
Contoh (1)
Derma jihad dalam Ijtimak(perhimpunan) PAS di Kok Lanas yang berpuluh-puluh ribu ringgit itu, dimanakah wang derma jihad PAS yang dipungut begitu banyak? Adakah dibentang penyatanya? Jawabnya tidak!
Contoh (2)
Wang Derma Pilihanraya Kecil Grik, saya telah melihat dengan mata saya sendiri bahawa orang yang diamanahkan untuk menyerah wang tersebut telah mempergunakan wang derma tersebut bagi membayar hutang peribadinya sendiri. Saya telah menanya beliau pada waktu itu, kenapakah dipergunakan wang derma daripada orang ramai untuk membayar hutang peribadi? Lantas beliau menjawab: “Apa salahnya! Saya sekarang adalah PAS, PAS adalah saya, tidak salah dipergunakan untuk saya kerana saya adalah PAS”.
Contoh (3)
Setahu saya lebih kurang 10 hari sebelum tahanan ISA (Operasi Lalang) PAS dibebaskan daripada Kem Tahanan Kemunting, satu kutipan derma secara besar-besaran dianjurkan di Dewan Zulkifli bangunan PAS Kota Bharu Kelantan, apa yang saya tahu wang yang berpuluh-puluh ribu itu tidak diberi kepada yang berhak menerimanya termasuklah saya. Sehingga sekarang derma khas tersebut tidak dapat saya dan tahanan-tahanan ISA lain menerimanya.
Contoh (4)
Pada suatu ketika (lebih kurang 10 tahun dulu) dalam PAS telah ditubuhkan satu institusi kewangan yang dinamakan “Darul-Mal” berjuta-juta wang terkumpul, seluruh penyokong PAS dikerah agar menyumbangkan sebanyak mungkin di dalam tabungan tersebut, ada di antara ahli atau penyokong PAS yang telah menjual tanah, menjual barang-barang yang berharga dan mengambil segala wang yang ada di bank-bank lain untuk dimasukkan ke dalam akaun simpanan Darul-Mal. Apakah yang terjadi sekarang? Sesungguhnya wang tersebut telah hilang dan mati tanpa berkubur. Suatu tindakan undang-undang kepada pelaku sehingga kini belum ada kedengaran.
Inilah cara pemimpin PAS memimpin parti, dan inilah puak yang akan memerintah Malaysia secara Islam sekiranya parti PAS menang. Sewaktu berceramah atau mengajar/kuliah pemimpin PAS mengajar bukan main lagi, mereka mengajak kita melakukan keadilan, dan mestilah mengikut cara Nabi s.a.w. yang akan memotong tangan anak baginda Fatimah sekiranya mencuri, tetapi belum pun memerintah negara hanya sekadar memerintah parti atau memerintah sebuah negeri Kelantan sahaja sudah tidak mahu menjalankan keadilan sekurang-kurangnya menyeret mereka yang bersalah ke muka pengadilan mahkamah bagi melambangkan keadilan buat sementara waktu sebelum berjumpa mahkamah Allah. Tindakan seperti ini tentu boleh menolong menyedarkan orang PAS lain daripada melakukannya.
Contoh (5)
Di Kampung Jabi, Besut Terengganu, pemimpin PAS membuat pakatan bagi pelaksanaan perkampungan Islam, seluruh penyokong PAS diajak agar memenuhi rancangan ini. Penyokong-penyokong PAS menerimanya dengan suatu hakikat pengajaran Islam yang baik dan mereka pun mengikislah harta masing-masing bagi menyokong rancangan tersebut. Pemimpin PAS telah menjual tanah yang dipecahkan lot secara persendirian kepada ahli-ahli atau penyokong PAS, apakah yang terjadi sekarang? Rancangan tersebut nampaknya terbengkalai.
Derma Daripada Pemimpin PAS
Sebagai perkara makruf, hanya penyokong-penyokong PAS sahaja yang berlumba-lumba menghulurkan derma, manakala kebanyakan pemimpin PAS kedekut untuk menderma, derma tetap seperti sumbangan bulanan kerana menjadi ahli dewan atau sewaktu mereka menerima persaraan pun masih ada yang celaru. Perbuatan yang seperti ini adalah bercanggah dengan pemimpin parti Allah pada zaman Rasulullah s.a.w. dulu.
Ukhuwah sesama ahli
Antara perkara yang tidak digemari oleh pemimpin PAS ialah: menghadiri kuliah-kuliah agama, melawat para pesakit, menolong orang-orang susah dan sebagainya. Mereka menghadirkan diri di majlis-majlis tersebut apabila ada sesuatu yang terpaksa, atau kerana menjaga kepentingan politik pilihan raya, atau menjaga hati pemimpin yang lebih atas. Kebanynyakan yang hadir di majlis kuliah agama ialah hanya para penyokong PAS yang berpegang teguh dengan fatwa pemimpin PAS sahaja.
Parti PAS bukan Model Gerakan Islam
Parti PAS bukanlah menjadi model yang baik, malah jikalau diperhatikan kepada pejabatnya di seluruh kawasan akan di dapati berada dalam keadaan yang uzur dan tidak terurus. Alat-alat komunikasi yang canggih seperti komputer, fax dan sebagainya yang sepatutnya ada di seluruh kawasan khususnya di negeri Kelantan yang dikuasainya belum pun sempurna. Kesimpulannya ialah: Parti PAS miskin tetapi pemimpinnya kaya-raya hasil daripada perjuangan di dalam parti, sila lihat kepada rumah setengah-setengah pemimpin PAS pula ada yang betingkat-tingkat. Oleh yang demikian keadaan ini menjelaskan kepada kita, bahawa PAS bukanlah PARTI ALLAH bahkan parti PAS adalah PARTI ISLAM CELUP.
Kes Mat Sabu
Apa yang diperkatakan bahawa pemimpin PAS seolah-olah pelakon filem yang sedang beraksi mencari pengaruh kini menjadi kenyataan. Sebagai contoh di dalam kes khalwat Mat Sabu-Norma misalnya. Walau dalam apa jua bentuk sekalipun apabila lelaki dan perempuan yang tidak muhrim berdua-duaan di dalam sebuah bilik tanpa muhrimnya atau tidak kerana darurat, Islam tetap menghukumkan salah. Mahkamah Syariah Kelantan telah menghukum tidak bersalah adalah disebabkan fakta-fakta perundangan yang tidak cukup untuk dihukum bersalah, kerana perbnicaraan tersebut melalui proses undang-undang dunia, sedangkan hukuman itu tidak boleh terlepas daripada dosa perbuatan Mat Sabu terhadap Allah SWT. Yang anihnya dalam kes tersebut YAB Dato’ Nik Ab Aziz telah hilang pedoman dan melakukan kesilapan besar terhadap Islam yang dipelajari dan diajarinya. Atas dasar hukum Islam manakah yang menyebabkan beliau memberi kenyataan kepada pemberita dihari penangkapan bahawa: “Mat Sabu diperangkap” sedangkan pada masa itu beliau belum membuat siasatan rapi lagi, sepatutnya seorang Tok Guru tidak boleh meletakkan politik lebih atas daripada hukum Islam. Adakah Islam mengharuskan wanita yang tidak muhrim berdua-duaan di dalam satu bilik? Mereka berdua-duaan di dalam bilik Hotel Perdana Kota Bharu, Kelantan sehingga sempat pegawai pencegah maksiat dan pemberita datang. Sepatutnya dalam kes ini, Dato’ Nik Ab.Aziz merujuk kepada peristiwa yang berlaku kepada siti Aisyah isteri Rasulullah, bagaimana cara Rasulullah s.a.w. menyelesaikan kes tersebut sewaktu Saidatina Aisyah r.a. difitnah berkahlwat dengan Safuan bin Muatal dulu. Sebelum Nabi memanggil isterinya maka baginda tidak melabel terlalu awal dengan mengatakan bahawa isteri baginda telah diperangkap atau isterinya seorang yang baik, pada hal jikalau Rasulullah hendak membela isterinya pun memang layak kerana isteri Nabi memang orang baik-baik, dan telah diakui Allah SWT masuk syurga pula.
Strategi PAS
Antara strategi PAS ialah, mana-mana tempat atau kampung yang perlu di ketengahkan isu mengkafir maka hendaklah dilakukan serta mengganggap orang-orang UMNO adalah kafir, sebab itu kita dapati ada di suatu tempat yang kuat PAS maka lahirlah isu mengkafirkan ini. Sebaliknya jikalau berada di dalam kawaan yang kuat UMNO maka orang-orang PAS terpaksa mengalah kepada orang UMNO dan mengganggap orang UMNO sama Islam dengan orang PAS. Itulah cara pemimpin PAS membawa penyokong-penyokongnya terhadap hukum-hukum dan fatwa, mereka menggunakan berbagai-bagai taktik demi mencapai kemenengan.
Keegoan Pemimpin PAS
Sepatutnya kerajaan Pas Kelantan telah lama menubuhkan tribunal atau badan Hisbah bagi menyiasat harta-harta yang diperoleh oleh pemimpin-pemimpin kerajaan negeri Kelantan sebagai menunaikan janji-janji pilihanraya. Mengikut Utusan Malaysia 19.01.1998 Pas membatalkan cadangan untuk mewujudkan sebuah badan yang dinamakan “Hisbah”. Menteri Besar Kelantan pernah Mengumumkan bahawa tribunal itu tidak perlu ditubuhkan, sudah memadai dengan usrah-usrah dan kuliah-kuliah yang dijalankan oleh parti PAS. Jawapan yang seperti itu adalah melambangkan sifat ‘ujub (rasa hairan dan megah kepada diri sendiri) yang sepatutnya tidak berada pada diri manusia yang sangat-sangat lemah ini, lebih-lebih lagi pada diri mereka yang mengaku dirinya tok guru, kerana dalam realiti ternyata bahawa jenerasi Islam yang berada di sekeliling pinggang Nabi Muhammad s.a.w. dulu, yang telah ditarbiahkan oleh Rasulullah s.a.w. sendiri pun terbukti ada yang menjadi munafik, syirik dan murtad. Tidakkah sewaktu Tuan Guru mengajar sejarah Saidina Umar ra kepada kami di Masjid Pualu Melaka dulu, Tuan Guru ada mengatakan: bahawa Khalifah Umar al-Khattab pernah memanggil pegawainya untuk dibuat pemeriksaan dan penyiasatan disebabkan pegawainya sering menukar pakaian harian dengan pakaian yang baru. Umar ingin mengurangkan gaji pegawainya jikalau terbukti pegawainya berlebihan wang gaji. Apa yang berlaku dalam kerajaan PAS di Kelantan bukan hanya menukar baju baru setiap hari malah ada yang sering menukar kereta, menukar rumah dan lain-lain lagi. Berapa kalikah wakil-wakil rakyat atau pembesar-pembesar negeri Kelantan telah dipanggil oleh Tuan Guru untuk mengisytiharkan harta masing-masing, dan tidakkah Tuan Guru nampak kemewahan mereka sekarang ini?
Wakil Rakyat PAS diwajibkan merendah diri
Selepas beberapa minggu Pas menubuhkan kerajaan di Kelantan, iaitu dalam tahun 1990 dulu, YAB Menteri Besar Pas mengarahkan kepada semua wakil rakyatnya supaya jangan membeli kereta besar, hanya kereta proton saga sahaja yang paling besar. Ada di antara wakil rakyatnya bersungut, bagaimana Tok Guru jikalau kereta itu mati di dalam perjalanan? Jawab YAB: Itulah yang kita kehendaki, kita mahu rakyat melihat sendiri betapa miskinnya wakil rakyat Pas. Selepas satu bulan sahaja, kebanyakan wakil rakyat Pas membeli kereta besar-besar. Demikian juga dalam taklimat kemenangan Pas yang pertama di kediaman resmi YAB JKR 10. YAB. MB berjanji tidak akan lulus balak secara mudah atau cara biasa, tetapi selepas beberapa bulan di dapati sebahagian besar pemimpin Pas telah menjadi kayaraya hasil daripada pembalakan.
Wanita Menjadi Pemimpin
Dulu Tok Guru pernah menyatakan: bahawa wanita tidak boleh mengepalai lelaki sehingga Qari’ah al-Quran dari Kelantan telah tidak dibenarkan menyertai pertandingan, tetapi malangnya PAS telah melantik ramai wanita bagi menjadi ahli Dewan Negeri Dewan Rakyat dan Dewan Negara, tidakkah perbuatan yang sedemikian bercanggah dengan fatwa daripada Tuan Guru sendiri atau boleh dianggap sebagai memutar belit hukum Islam.
Masuk Parti Allah
Walaupun memang sulit untuk kita mencari atau memasuki Parti Allah pada zaman kini, namun kita tidak boleh minta izin excuse daripada Allah untuk berjuang dengan harapan mencari keredaan Allah melalui parti politik sekular seperti PAS dengan alasan tiada pilihan lain. Kalau kita lakukan juga, yakni menggunakan parti politik sekular untuk melawan parti politik sekular lain dengan alasan kononnya mahu menghalalkan cara dengan harapan untuk menegakkan Islam, nescaya kita tidak dapat menewaskan musuh sebagaimana janji-janji Alah, juga tidak akan mendapat keredaan Allah. Ingatlah hanya Parti Allah sahaja yang mampu dan diberi pertolongan oleh Allah untuk berdepan menghadapi segala masaalah.
Kegiatan yang berbahaya
Kegiatan yang diasaskan atas nama Islam tulen, walaupun tidak boleh diterima oleh akal manusia, atau akal manusia menghukum berbahaya, maka Islam menganggap tidak berbahaya dan mesti diteruskan. Apa yang berlaku dalam organisasi PAS ialah pemusatan fikrah pemimpin PAS bukan ke arah Islam tulen bahkan menuju ke arah memaju dan mencari kepentingan politik PAS, serentak mencari sesuatu demi kepuasan pemimpinnya bukannya kerana memenuhi tuntutan Allah. Sebagai contoh, di bawah ini saya senaraikan beberapa kegiatan yang dianggap berbahaya:
Suatu ketiaka dulu ada seorang hamba Allah yang bergelar “Tok Wali Hasan” beliau tidak mempunyai ilmu Islam yang banyak (kini sudah meninggal dunia). Beliau secara terus terang telah menuduh orang-orang UMNO kafir, segala sembelihan orang UMNO tidak boleh dimakan. Selepas fatwa tersebut dikeluarkan kita dapati banyak suami isteri yang telah becerai, masjid berasingan, kubur berasingan, bernikah 2 kali, anak dan ibu bapa sudah tidak berpemergian, pulau-memulau, sembelihan kurban berasingan dan lain-lain lagi. Fatwa tersebut telah direstui oleh pemimpin PAS, sebagai bukti kita dapati bahawa selepas itu Tok Wali Hasan telah dipilih menjadi calon PAS melawan Tengku Razaleigh di Parlimen Ulu Kelantan (ketika itu mewakili UMNO). Sehingga sekarang pemimpin PAS belum membatalkan fatwa tersebut.
Saya telah mendengar sendiri daripada mulut Ustaz Nik Ab Aziz semasa beliau mengajar di Masjid Kampung Pulau Melaka dengan mengatakan: “Jikalau melawan UMNO tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira matai syahid”. Kaset ucapannya itu tidak diizinkan kepada saya untuk mengedar kepada orang ramai, kerana kononnya sensitif dan fatwa itu hanya untuk orang dalaman semata-mata.
Sewaktu saya terlibat secara langsung dalam kegiatan apa yang disebut “Jundullah” yang berakhir dengan penahanan saya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Penglibatan saya memang mendapat restu daripada pimpinan PAS. Sebagai bukti kebanyakan usrah, tamrin, kiamullail ke arah ekstrim, kursus-kursus dan sebagainya telah dihadiri oleh kebanyakan pemimpin besar PAS. Dan apabila sesetengah pihak daripada kalangan PAS mempertikaikan kegiatan tersebut maka berkatalah kepimpinan PAS. “Apa salahnya mereka itu orang-orang yang berani”. Kalau yang penakut diam-diam sajalah.
Saya telah beberapa kali menghadiri majlis ijtimak PAS. Segala keputusan dan resolusi hasil daripada ijtimak tersebut telah memberi keyakinan kepada ahli-ahli ijtimak PAS bahawa UMNO adalah kafir, sesiapa yang menentang UMNO ia tetap mendapat balasan syurga, nyawa dan harta UMNO adalah halal di sisi Islam. Sebab itu saya dan juga pemimpin-pemimpin PAS yang lain diarah menikah pasangan yang telah dinikahi oleh Imam UMNO, dan sekiranya wali si perempuan itu terdiri daripada penyokong UMNO maka kami terpaksa mencari pemimpin PAS yang lebih tinggi untuk menjadi “Wali Hakim”.
Setiap pemimpin besar PAS mempunyai pengawal peribadinya sendiri. Pengawal peribadi ini diasuh dan diberi kursus untuk mempertahankan pemimpin PAS walau pun terpaksa mati. Seandainya mati kerana mempertahankan pemimpin PAS maka pengawal itu dianggap mati syahid, mereka diberi hujah ayat-ayat al-Quran dan hadith Nabi bagi memberi keyakinan kepada pengawal bahawa arahan tersebut adalah arahan Islam (dibawah tulisan ini nanti ada saya senaraikan ayat-ayat yang menjadi rujukan mereka).
PAS telah membentuk pengawal keselamatannya sendiri, mereka diberi latihan yang sesuai. Sebelum sesuatu majlis yang mungkin dihadiri oleh orang ramai maka pemimpin PAS akan memberi arahan agar pengawal-pengawal keselamatan PAS bersedia menghadapi segala kemungkinan hatta terpaksa bertumpah darah sekalipun. Sebelum pengawal keselamatan PAS memulakan tugas, mereka telah didedahkan dengan ayat-ayat al-Quran dan Hadith Nabi s.a.w. yang memberi perangsang kepada pengawal untuk berlawan, mereka membaca ayat-ayat mengenai orang-orang mukmin pada zaman Nabi yang melawan para kafir dahulu, guna memberi semangat jihad kepada pengawal PAS agar jangan takut menghadapi UMNO bahkan melawan polis dan tentera sekalipun. Sebab itu kita dapati di segenap pelusuk kawasan ceramah PAS dipenuhi oleh pengawal keselamatan PAS. Antara pasukan pengawal PAS ini ada yang telah terbunuh di medan “Memali” dan masih ramai lagi yang masih hidup sedang bersiap sedia untuk mati syahid bagi melawan UMNO.
PAS mempunyai pasukan penggempur semangat dan pengganggu ceramah UMNO. Tugas penggempur ialah menghadiri mana-mana majlis ceramah PAS yang dianggap strategi walau pun terpaksa meninggal kerja harian, ada pun tugas pengganggu pula ialah melakukan apa sahaja asalkan ceramah atau kerja-kerja UMNO tidak sampai kepada matlamat. Sebagai contoh kita dapati malam forum “Hukum Hudud”anjuran PAS di Balai Islam Kelantan yang dihadiri oleh Prof Dr. Mahmood Zuhdi, beliau telah diganggu-gugat sehingga tidak dapat meneruskan ucapannya. Hal ini terjadi disebabkan ada kata-kata Prof Dr. Mahmood Zuhdi tidak sesuai dengan pemikiran orang-orang PAS, sedangkan kita dapati ucapan beliau benar-benar menepati kehendak Islam.
Pemimpin PAS memberi kesedaran kepada penyokong-penyokongnya agar mendahului kegiatan parti PAS daripada kegiatan harian sendiri, termasuk untuk anak isteri masing-masing. Sebab itu kita dapati bahawa penyokong PAS boleh hadir ke majlis ceramah ditempat-tempat yang jauh walaupun terpaksa membayar tambang dan menyewa kenderaan. Kadang-kadang kita dapati di antara para penyokong PAS yang hadir itu ialah mereka yang kurang berada sehingga hendak memberi belanja anak sekolah masing-masing pun tak cukup, tetapi mereka rela berkorban kepada parti PAS daripada keluarga sendiri. Bagi diri saya sendiri pula pernah empat kali saya telah meninggalkan isteri saya yang sedang sakit untuk bersalin, saya sanggup hadir berceramah atau bermuktamar Pas semasa gawat tersebut. Yang lebih menyayatkan lagi pernah saya meninggal anak saya yang sedang nazat kerana berceramah Pas, yang berkesudahan anak saya itu telah meninggal dunia pada malam itu juga.
Orang PAS menganggap orang-orang UMNO adalah lebih kotor daripada orang bukan Islam yang asli, sebab itu pemimpinnya mengarah agar jangan bermuamalat seperti berjual-beli dengan orang-orang UMNO, bahkan orang-orang PAS lebih suka membeli-belah di kedai orang bukan Islam jikalau tidak ada kedai orang-orang kita (PAS). Segala arahan PAS disertai dengan hujah syara’ yang didapati melalui al-Quran tentang orang-orang kafir pada zaman Nabi s.a.w. dulu.
Semua ayat al-Quran dan al-Hadis yang memberi gambaran sifat-sifat kafir, syirik, murtad, zalim dan fasiq semuanya menjadi sasaran untuk puak-puak UMNO. Manakala ayat-ayat yang memberi gambaran orang baik-baik seperti para Anbia’, para Aulia’, para Solihin, para Mujtahidin, Siddiqin, dan Muhsinin adalah kepunyaan orang-orang PAS.
Saya pernah menerima arahan daripada kepimpinan PAS Terengganu supaya memberitahu penyokong-penyokong PAS jangan memberi zakat fitrah kepada ‘amil yang dilantik oleh kerajaan Barisan Nasional, penyokong-penyokong PAS wajib memberi zakat fitrah kepada ‘amil yang dilantik oleh parti PAS di daerah masing-masing. Zakat yang dikeluarkan kepada ‘amil kerajaan Barisan Nasional adalah tidak sah. Arahan ini telah saya laksanakan sepenuhnya di dalam daerah Besut Terengganu. Nama saya dan juga pemimpin PAS yang lain ada tercatat dalam laporan kertas putih kerajaan Malaysia pada ketika itu. Apa yang mendukacitakan setelah kutipan zakat fitrah yang berpuluh-puluh ribu itu dipungut daripada penyokong PAS maka wang itu dipergunakan untuk kepentingan pemimpin PAS bahkan ada pemimpin PAS yang memiliki kereta mewah pada ketika itu (1970), pada hal mereka tidak mempunyai pendapatan tetap dan kurang berada pula. Perkara yang seperti ini pernah ditimbulkan dalam Mesyuarat Agung Parti PAS Besut oleh ahli-ahli yang hadir, tetapi telah ditutup rapat oleh pemimpin PAS Besut. Kenyataan ini boleh dirujuk pada bila-bila masa jua, kerana kebanyakan ahlinya ada yang masih hidup lagi.
Demikianlah antara lain kegiatan parti PAS yang dianggap berbahaya, yang perlu dibendung segera agar ia tidak menular kepada anggota masyarakat seluruhnya. Musibah yang seperti ini jikalau tidak ditangani dengan bijaksana ia akan menjadi lebih buruk dan lebih besar lagi, di kala itu alangkah sukar untuk membendungnya. Apa yang membimbangkan mungkin pada suatu masa nanti nyawa manusia yang tak berdosa akan terkorban hasil daripada fatwa karut pemimpin PAS.
PAS SEMAKIN MENYIMPANG
Sesiapa yang terus mengikuti perkembangan politik PAS pasti akur bahawa makin hari semakin ketara pendekatan PAS menyimpang dari landasan Islam dan mungkir janji.
Kalau sebelum berkuasa memerintah negeri, al-Quran dan al-Hadith disalahgunakan maksud dan pemakaiannya; cerita yang baik-baik semuanya untuk PAS dan cerita yang buruk daripada al-Quran serta al-Hadith ditjukan kepada UMNO.
PAS menuduh UMNO tidak mahukan Islam atau menentang Islam; sebab itulah maksiat menjadi-jadi dan segala rancangan Islam PAS kononnya ditolak atau ditentang oleh UMNO.
Apabila PAS memerintah Kelantan baharulah segalanya menjadi kenyataan. Perlembagaan negeri yang selama ini dituduh tidak Islamik, sebaliknya terus disokong dan dibuat ikrar dalam dewan negeri Kelantan untuk mempertahnkannya selama-lamanya serta dipakai oleh PAS tanpa membuatnya apa-apa perubahan. Kenaikan gaji ahli-ahli yang berhormat juga turut dicadang dan dinaikkan. Kereta-kereta yang lebih mewah dibelikan. Maksiat di bawah pemerintahan PAS masih seperti biasa. Panggung wayang gambar sebagai pusat hiburan dan punca maksiat masih berterusan. Arak masih diberi lesen oleh kerajaan negeri untuk dijual. Perkara kecil-kecilan berupa kewajipan peribadi diperbesrkan bagi menutup kelemahan pemerintahan yang tidak mampu dibuat perubahan.
Banyak salahguna kuasa berlaku sejak pemerintahan PAS di Kelantan, terutama untuk memecat orang walaupun kawan apabila tidak sefahaman. Dari mula PAS berkuasa di Kelantan (1990) pemecatan penghulu, pekerja majlis daerah, mubaligh dan imam telah dilakukan. Setelah bercerai dengan Parti Semangat 46, PAS memecat pula anggota Parti Semangat 46 dalam pelbagai institusi yang dipegang. Dengan itu ternyata bahawa PAS bukanlah parti hendak melaksanakan syariat Islam, tetapi menggunakan kuasa untuk melepaskan dendam.
Janji PAS untuk melaksanakan Islam apabila memerintah sudah jelas bohong. Lebih buruk lagi janji PAS hendak memperjuangkan keadilan dapat dinafikan; bermula dengan pecah amanah pemimpin iaitu derma dikutip tiada penyata jelas dinyatakan serta perkampungan-perkampungan yang dibina pengikut menjadi mangsa.
Sekarang usaha PAS bukan lagi hendak melaksanakan syariat Islam, malah menumpukan seluruh masa untuk kepentingan parti yang sekali gus boleh membeni kekuatan dan kekayaan peribadi pemimpin PAS. Pembangunan Islam dan rakyat turut terabai kerana kepincangan kesetabilan politik.
Dari segi perpaduan ummah berasaskan UKHUWAH ISLAMIAH sudah jelas PAS melakukan yang bertentangan dengan Islam. Keadaan pengikut saling benci-membenci apabila berhadapan dengan berlainan parti menjadi realiti. Pulau memulau di kampung tidak dapat dibendungkan lagi. Sebagai contoh sembahyang Jumaat berasingan di 39 buah kampung di Terengganu sebagai bukti yang realiti dan lain-lain lagi.
Kalaulah di kalangan sesama Islam; PAS, Parti Semangat 46, Berjasa, Hamim, dengan Sultan dan Setiausaha Kerjaan negeri Kelantan pun sudah tidak mampu disatukan, maka bagaimanakah PAS boleh memimpin parti yang pelbagai bangsa di peringkat negara?
Ketidak sempurnaan pimpinan dan wadah perjuangan parti PAS jelas ternyata kini, apabila satu demi satu krisis dan kepincangan berlaku dalam pentadbiran negeri Kelantan yang kini berada di bawah pemerintahan parti PAS. Padahal PAS belum sampai ke tahap memerintah negara Malaysia.
Daripada senario ini ternyata bahawa perjuangan PAS untuk melaksanakan syariat Islam sudah jauh menyimpang dan apatah lagi dalam meyakinkan kemampuan untuk menyatukan ummah bagi mempertahankan kuasa politik ketara gagal.
PENUTUP BUKU
Keputusan saya tidak bersama parti Pas, bukanlah saya lakukan kerana mengikut perasaan yang negatif dan secara terburu-buru, tetapi sebaliknya berdasarkan pertimbangan yang penuh wajar dengan jangkamasa yang lama, serta penuh sedar. Dan saya juga penuh kesal serta amat berdukacita dengan apa yang telah berlaku, lantaran wadah perjuangan parti PAS yang ada di Malaysia hari ini yang mendakwa sebagai sebuah parti Islam ternyata masih jauh lagi daripada tahap dan ciri-ciri yang sepatutnya ada pada sebuah organisasi yang mendakwa diri mereka sebagai parti Alah atau dengan kata lain sebagai parti Islam yang tulen.
Kepada para pembaca sekelian, saya ingin mengajak tuan-puan untuk bersama membuat perhitungan yang bijak dan tepat dalam mencari keridaan Allah khasnya dalam mengenal pasti kebenaran yang di bawa oleh golongan atau puak yang kononnya memperjuangkan Islam yang tulen. Sesungguhnya Parti Allah bukan terletak pada nama semata-mata, sedangkan pada hakikatnya tidak menunaikan realiti yang sepatutnya ada dalam sesebuah organisasi kepartian Islam. Contohnya jikalau hanya berdasarkan kepada nama, maka orang yang bernama Muda adalah bernasib baik kerana walaupun orang itu sudah menjangkau umur 100 tahun tetapi ia masih di panggil Muda. Sesungguhnya parti Allah yang hakiki adalah berlandaskan kebenaran yang bersumberkan wahyu Allah dan hadis Nabi Muhammad s.a.w.. Perlaksanaannya juga hendaklah mengikut kehendak Allah dan Rasul-Nya. Sebagai mengakhiri suara hati penuh ikhlas yang saya paparkan ini, saya ingin mengambil kesempatan untuk menghulurkan ribuan kemaafan atas segala kekurangan atau kelemahan yang terdapat dalam buku kecil ini. Insyaallah jikalau diizinkan Allah kita akan dipertemukan lagi dalam siri-siri yang lain pula. Sekian, terima kasih, WASSALAM…….
Shekh!
Dato’ Nik Aziz Nik Mat Menteri Besar Kelantan semakin hari bertambah Ghaflah(lupakan Allah). Tindak tanduknya kelihatan tidak karuan menghadapi tekanan. Kata-katanya menunjukan dirinya tidak stabil emosi yang semacam beliau sedang mengalami penyakit gila, kalau benarlah tekaan ini; kita tidak tahu sama ada penyakit tersebut melalui keturunan atau khas dari dirinya sahaja.
Kalau beliau masih siuman, maka kemunafikan Nik Aziz sebagai Tuan Guru begitu menyerlah. Mulutnya yang celupar kini terlalu kerap berbohong, mengeluarkan kata-kata yang kasar, memfitnah, menghina Allah SWT, dan jelas tidak mencerminkan budi pekerti seorang yang kononnya ulamak atau Tok Guru.
Dalam banyak isu politik, Nik Aziz sudah kerap kali mengeluarkan pendangan agama yang menghalalkan caranya berpolitik. Malah hukum hakam pun turut diputarbelit. Pemikiran dan pendirian Nik Aziz yang bercampur aduk dengan politik. Dalam isu Ariffahmi menantunya dan Haji yang ditaja pula, Nik Aziz kelihatan seolah-olah sudah hilang pertimbangan moral.
Kini sebenarnya masa sudah sampai Nik Aziz menemui penghujung jalan kerjaya politiknya. Kepalsuannya dan munafiknya selama ini sudah tidak boleh di sorok-sorok lagi.
Sebelum diteruskan artikel ini, penulis perlu jelaskan kenapa tidak menyebut atau memanggilnya “Tuan Guru”. Ini disebabkan penulis tahu dengan sebenar-benarnya gelaran Tok Guru itu adalah gelaran yang dirancang untuk melabelkannya sahaja bukannya Tok Guru asli sebagaimana yang lazim dimaklumi oleh orang Islam seluruh dunia.
Nik Aziz mula dilantik menjadi Menteri Besar pada tahun 1990 apabila Barisan Nasional tewas ditangan Angkatan Perpaduan Ummah – pakatan antara PAS dan Semangat 46 – di Kelantan. Sebaik saja dia menjadi MB, satu surat pekeliling dikeluarkan mengarahkan nama rasmi Menteri Besar sebagai Tuan Guru Nik Aziz. Ini agak anih kepada masyarakat Kelantan semasa itu yang hanya memperakui Nik Aziz yang kerjayanya sebagai guru atau Ustaz.
Hasil daripada usahanya sendiri, maka Nik Aziz kini nampak dalam keadaan tertekan sehingga tergamak mengeluarkan perkataan untuk mendoakan sesuatu yang buruk kepada Perdana Menteri Dato Seri Najib. Bahkan mengajak penyokong-penyokong PAS untuk sama-sama berdoa agar pecah perut” terhadap Najib. Kita akan dapat lihat Insya-Allah siapakan yang akan pecah perut terlebih dahulu. Dalam realiti sebelum ini; maka orang Paslah yang pecah perut terlebih dahulu sebagai contoh; Fadzil Nor pernah berdoa kepada Tun Mahadhir tetapi beliau terlebih dahulu yang pecah perut. Tuan Guru Hj Zakaria bekas Ketua Ulama Pas Kelantan yang sentiasa melabelkan orang Umno sebagai kafir terlebih dahulu pecah perut. Ustaz Awang Bakar bekas Ketua Ulama Pas Terengganu sudah berahun-tahun sakit tenat tidak boleh berjalan dan sedang menghadapi proses pecah perut. Bunyamin Yaakub juga sudah pecah perut dan mati dengan keadaan kes futnah yang tak berkesudahan.
Bertambah anih, Nik Aziz dilaporkan menafikan kenyataan Haji Hadi yang cuba mempertahannya dengan menyalahkan Penasihat sekelilingnya. Ini adalah kenyataan politik yang bertujuan untuk membantu. Tetepi Nik Aziz begitu angkuh hingga tidak mahu dibantu rakan separtinya.
Kalau demikianlah katanya tidak tahu siapa beri nasihat salah dan memperakui dia sendiri membuat keputusan melantik Ariffahmi dan mungkin sekali menerima pelawaan Haji dari kontraktor, maka dia sendiri mengaku membuat salahlaku tersebut. Tiada sesiapa boleh guna apa sekali alasan-alasan untuk menyalahlan pihak lain atau membuat perbandingan dengan pihak lain untuk mempertahankannya lagi.
Nik Aziz sepatutnya bertanggungjawab atas tindak tanduk dan pengakuannya. Jika pekerja PMBK, blogger Shieh Azidi boleh dihentikan oleh menantunya Ariffahmi atas alasan tertentu, ianya pasti tidak sama besar dengan kesalahan melakukan korupsi, kronisma dan nepotisma. Nik Aziz dan barisan kepimpinan serta ahli-ahli politik PAS sering melemparkan tuduhan kepada kepimpinan UMNO/BN dan sering menuntut pemimpin tertentu UMNO atau BN, yang dituduh tetapi belum disabitkan salah meletak jawatan, kenapakah apabila sampai giliran terkena kepada beliau masih tidak meletakkan jawatan. Nik Aziz masih berdegil dan Ariffahmi belum mahu mengosongkan jawatannya hingga Mac tahun hadpaan. Jika mereka terus berdegil lagi, entah apa lagi yang akan timbul untuk mereka. Perlukah Nik Aziz pada umur yang sudah usang menghadapi proses sedemikian? Mahukan penghujung jalannya berakhir dalam keadaan yang memalukan dirinya dan memadamkan segala jasa yang telah diberikan dalam jawatan? Maka atas keadaan seperti ini maka Kitab ini di tulis demi menunjukkan tidak senang hati rakyat atas kemunafikan daripada jenis Tokguru ini.
NIK AZIZ MANUSIA PENDENDAM
Kecelaruan fikiran Nik Aziz semakin lama semakin ketara. Isu kronisme dalam PAS melibatkan menantu kesayangan beliau masih dibela bersungguh-sungguh oleh beliau walaupun dipersoalkan oleh pemimpin PAS sendiri seperti Dato’ Mahfuz Omar, kini isu yang agak sensitif sudah diutarakan oleh beliau. Ia melibatkan soal kesediaan Nik Aziz untuk meminda Undang-Undang Tubuh Negeri Kelantan hanya kerana mahu memberi ruang dan peluang kepada kaum Cina untuk menjadi Menteri Besar Kelantan. Apa dah jadi dengan Nik Aziz ni? Beliau nak tukar tumpuan masyarakat Kelantan dan penyokong PAS dari isu amalan kronisme PAS atau beliau nak tutup kegagalan beliau sebagai MB Melayu mentadbir Kelantan? Atau beliau nak pastikan pengganti beliau sebagai MB Kelantan kelak adalah daripada kaum Cina kerana beliau tidak yakin dengan pemimpin Melayu PAS di Kelantan?
Tekanan yang dihadapi beliau bermula dengan isu pemilihan pucuk kepimpinan PAS dalalam Muktamar PAS ke 55 lalu yang memperlihatkan calon yang beliau harapkan seperti Husam Musa dan anak beliau gagal meraih sebarang jawatan. Nik Aziz perlu sedar bahawa dalam pemilihan lalu, baik secara langsung atau tidak langsung sebenarnya mahu memberi signal atau isyarat agar beliau cepat-cepat lepaskan jawatan dalam parti termasuk MB Kelantan. Nik Aziz sepatutnya sedarl bahawa kegagalan calon harapan beliau adalah disebabkan pengundi menolak budaya kronisme yang diamalkan oleh Nik Aziz. Mereka tidak mahu amalan kronisme yang mereka tentang selama ini yang beliau letakkan ke atas Umno sebenarnya berlaku dalam PAS termasuk beliau sendiri.
Demi sifat dendam Nik Aziz terhadap UMNO, maka apabila PKR dan DAP mempelawa PAS untuk duduk di bawah satu bendera dalam Pakatan Pembangkang, Nik Aziz cepat-cepat bersetuju walaupun beliau tahu bahawa ramai di kalangan pemimpin dan penyokong PAS tertanya-tanya kenapakah beliau beriya-iya sangat nak bergabung khususnya dengan DAP? Jawapannya mudah, Nik Aziz dah tak percaya lagi kepada orang Melayu. Dia lebih percayakan DAP yang bersikap Chinese Chauvinist dan menolak Islam daripada pemimpin Melayu dalam PAS sendiri.
DAP percaya dan yakin PAS akan diperkudakan oleh mereka berdua parti ini seperti apa yang telah berlaku pada hari ini. Sebagai bukti, PAS kena beralah apabila persoalan penjualan arak di Selangor. PAS kena menjadi wira dan dalang bagi memastikan kuil di bina di seksyen 23 Shah Alam. PAS kena tutup kelemahan MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim (PKR). PAS kena tunduk kepada kehendak exco bukan Islam/Melayu yang rata-ratanya daripada DAP dan PKR. PAS kena akur dengan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, YB Teng Chiam Kim (DAP). Mereka juga sedar bahawa YB Ir Nizar Jamaluddin telah diperkudakan oleh DAP melalui sepupu beliau sendiri YB Bgeh Koh Ham sehinggakan Nizar kena mengutamakan kehendak DAP lebih daripada kehendak PAS dan rakyat Perak. Mereka juga sedar bahawa penyokong PAS telah diperalatkan oleh pakatan Pembangkang khususnya daripada DAP untuk memperlihatkan ‘penderhakaan terhadap DYMM Sultan Perak. Mereka juga sedar bahawa penyokong PASlah yang paling ramai berarak dalam siri-siri demonstrasi yang dianjurkan oleh rakan pembangkang dalam NGO. Bagi mereka, ini baru pakatan di peringkat awalan. Tak tahu apakah lagi yang akan diterima oleh PAS kelak apabila secara sahnya bergabung di bawah Pakatan Rakyat.
Namun persoalan yang seterusnya adalah “Apakah PAS mahu membiarkan diri untuk diperalatkan dan sanggup mengenepikan perjuangan mereka hanya untuk menunjukkan sikap hormatnya pada Nik Aziz dan sikap toleransi terhadap rakan mereka DAP dan PKR?” Semuanya terletak pada penyokong dan pemimpin PAS. “Adakah PAS mahu mewarisi sikap dendam Nik Aziz terhadap UMNO dan sanggup bekerjasama dengan mereka yang gilakan pangkat, kedudukan dan sanggup menggadaikan nasib agama dan bangsa?” Maka ia perlu dijawab segera oleh pemimpin dan penyokong PAS. “Apakah mereka mahu mengutamakan atau tidak kepentingan survival PAS dan Islam serta nasib orang Melayu?” Maka ia juga terletak kepada pemimpin dan penyokong PAS sendiri.
JUSTERU, Apabila orang Melayu Islam hancur dan tidak mempunyai luasa nanti, maka jenerasi akan datang kotoklah Nik Aziz kerana beliaulah boleh dianggap sebagai bapak perpecahan manakala nombor duanya ialah Anwar Ibrahim.

2 comments:

lord ried said...

ALOOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU.......

NIK AZIK MEMANG KAKI RASUAH....RASUAH BALAK,RASUAH NEIK HAJI, MALAH SEMUA RASUAH ADA KAT NIK AZIK. SABIK TU SELAMA DIA MENJADI MB HAMPIQ 20 TAUN, PITIH DIA ADA MELEBIH PITIH MAMAT BIN MAMAT TAIB YANG KENA TAHAN KAT BRINBANE OSTRALIA.
KALU KITA PI GHUMAH DIA KAT PULAU MELAKA....FUUUUUUUUHHHHHH ISTANA DIA, MENGALAH
TERATAK KADIAQ SHEH PADIAQ KAT KULIM, KEDAH.
ISTANA NIK AZIK NI PAGAQ SAJA TAK TAQ LA BERAPA BILION DOLLAR, KRISTAL BEB....SAMPAI TAK NAMPAK PON.

KALU BEWAK2 PI ISTANA DIA, DIA ANGKAT SENDIRI AYAQ TEH O NGAN SEKUT TAWAQ PAKAI GELAS BUNGA HADIAH TEH WANGI.

NIK AZIK NI, OLEH KERANA TELAJAK KAYA, GAJI DIA, DIA AMIK 60% SAJA, SELEBIHNYA MASUK TABUNG SERAMBI MEKAH. ELAUN KERAIAN RAYA POSA SEBANYAK 15,000 RINGGIT SETAUN PON TAK AMIK JUGAK. KALU DAH TERLAJAK KAYA NGAN PITIH RASUAH, TAK AMIK PON TAK PA.

KALU NAK TENGOK SESORANG TU KAYA @ TIDAK KITA BULIH TENGOK KETA DIA PAKAI. FUUUUHHHHHH.....
KETA DIA RATUSAN RIBU JUGAK LA. JARANG ORANG PAKAI SABIK TAK MAMPU. NAK TAW...OPEL GEMINI TAUN 1977, JENIH KETA MEWAH JUGAK LA, SEMEWAH KETA ANUAQ MUSA YANG KENA RAMPAS KAT SPRM TU.

OLEH KERANA TERLAJAK KAYA DAN KEDUDUKAN SANGAT MELIA, DIA PI HAJI PON PAKAI ORANG TAJA. KALU SEMUA ORANG BENCI KAT NIK AZIK, BUKAN SORANG DUA NAK TAJA NIK AZIK, MALAH BERPULUH.

ITULAH SAJA KISAH NIK AZIK SEBAGAI BAPAK PERASUAH NEGARA.

he he he
gurau ngan puak2 bewak.

belia-benci-fuckatan-riot said...

heheh lagi kesian kan .. duk rumah atap buruk cam org miskin cheak2 harta ada rm 10m .. mana dia kutip ekk .. oo duit derma dari bapak kaw lupa pula :P

Post a Comment